Süt yağ oranını etkileyen faktörler genel olarak; Hayvanın ırkı, çevresel faktörler (ısı stresi vb.), yönetim, sağlık, beslenme ‘dir.
Günümüzün yüksek verimli süt ineklerinin diyetleri genellikle yağlardan ziyade kolayca fermente edilebilen karbonhidratlardan gelen enerji açısından daha yüksektir. Bu rasyonlarla beslenme sıklıkla düşük süt yağı sendromu olarak bilinen bir duruma neden olur.
Süt yağı yüzdesi, asetik ve bütirik asitlerin rumendeki miktarıyla artar, propiyonik asit miktar artışı ile azalır. Farklı rasyon faktörleri rumen fermantasyonunu etkiler.
Kaba yem/konsantre oranının azaltılmasının rumen fermantasyonu üzerindeki genel etkisi rumen pH’sını düşürmek, propiyonik asit üretimini artırmak ve lif sindirimini azaltmaktır. Kaba yem miktarının düşük, konsantre yem miktarının optimum seviyelerden yüksek olması süt yağını düşürür.
Kaba yemin türü ve süt yağ yüzdesi üzerindeki etkisi, kaba yemin parçacık boyutu, olgunluk ve yemin lif içeriğinden etkilenir. İnce öğütülmüş kaba yemler süt yağ yüzdesini azaltır. İnce öğütülmüş kaba yemler, yeterli parçacık boyutuna sahip kaba yemlere kıyasla rumende asidoza sebep olmaktadır.
Kaba yem olgunluğu aşaması, rasyonda yeterli lif sağlanmasında faktörlerden biridir.
Karbonhidrat kaynağı rumen fermantasyonunu ve dolayısıyla süt yağ yüzdesini etkileyebilmektedir. Mısırın arpaya kıyasla daha düşük ruminal parçalanabilirliğinin olması, daha yüksek yağ yüzdesine sahip süt üretimiyle sonuçlanabilmektedir. Arpa ağırlıklı rasyonlar lif sindirilebilirliğini baskılama eğilimindedir. Rasyona eklenen tahıllardan mısırın çoğunlukta olduğu rasyonlara kıyasla daha düşük süt yağ yüzdelerine yol açtığını görülmektedir.
Rumen PH tamponlayıcıları ve bypass methionin gibi katkı maddeleri süt yağı yüzdesindeki artışları desteklemek için kullanılabilmektedir. Tamponlar, uçucu yağ asitlerinin nötralizasyonu yoluyla rumen pH’ını yükseltmek için kullanılan bileşiklerdir. Genel olarak, bikarbonatlar, özellikle mısır silajının ana kaba yem kaynağı olduğunda, yüksek tahıllı diyetlerle beslenen ineklerin süt yağı yüzdelerini korumada veya artırmada etkili olmaktadır. Magnezyum oksidin de süt yağı yüzdesi düşüşünü önlemeye yardımcı olabilmektedir.Ancak, etki mekanizmasının rumen fermantasyonunda bir değişiklikten ziyade kandan meme bezine lipit transferi yoluyla olduğu anlaşılmaktadır.
Rasyona eklenen bypass yağların süt yağ oranına etkisi, süt verimi ve bileşimi üzerindeki etkileri yağ türüne, dahil edildikleri diyetin özelliklerine, beslenme oranına ve biçimine ve besleme yöntemine bağlıdır. Ancak, dengeli bypass yağ desteklemeleri süt yağına olumlu katkılar yapmaktadır.
Süt yağını düşürücü durumların etkin olduğu durumlarda, konsantre yemin günde altı veya daha fazla öğüne bölünmesi, rumen ortamını dengelemeye katkı sağlayıp süt yağ yüzdesini artırmaya destek olmaktadır.
ÖZET OLARAK :
Süt Yağını Artıran Beslenme faktörleri;
- Kaba yem miktarının artırılması,
- Kaba yemin çok ince kıyılmaması,
- Rasyonda Tahıl miktarının çok yüksek olmaması,
- Konsantre yem ve hammaddelerin çok ince öğütülmemesi,
- Rumende hızlı parçalanan tahıllar yerine yavaş parçalanan tahılların tercih edilmesi,
- Tamponlayıcı desteklerin takviyesi
- Bypass yağ takviyeleri verilmesi.
- Süt yağını artırmaya destek verici çiğit vb. değerli lif ve yağ destekli hammadde takviyelerinin verilmesi.
- Kaba yemin doğru biçim zamanı ile rasyona eklenmesi,
- Konsantre yemin gün içerisinde çoklu öğünler şeklinde verilmesi.