YEM AROMALARI

Yem rasyonuna aroma eklemek, yem formülasyonunda tam bir esneklik sunar; yemin içeriğindeki istenmeyen doğal aromaları gizleyebilir, yem üretim süreci sırasında ‘kaybolan’ aromanın bir kısmını geri kazandırabilir veya artırabilir veya ürününüzü rakiplerinizden ayıran imza olan bir koku oluşturabilir.

Yemin kokusu, hayvan ile yemi arasındaki ilk temastır. Ardından yemin fiziksel yönü gelir ve hemen ardından da tat gelir. Bir ineğin ağzında 35.000 ‘i bulan tat tomurcuğu ve yaklaşık 100 cm²’lik bir koku epiteli vardır ve bu da onun kokuları ve tatları çok iyi algılamasını sağlar. Aynı durum genel olarak geviş getiren hayvanlar için de geçerlidir. Bu bu nedenle koku ve tatlardaki değişikliklere karşı çok daha hassastırlar.

Hayvan yemi aromaları, yemlere istenilen hoş bir aroma sağlamak, rasyonun sahip olabileceği her türlü kötü kokuyu maskelemek için kullanılan bir tür yem katkı maddesidir.

Yem kokusunu/aromasını optimize etmek hayvan yemi alımı ve hayvanlarda yeterli besin alımının sağlanması için kritik öneme sahiptir. Hayvanlar, sütten kesme, taşıma veya ısı stresi gibi zorlu bir evreden geçerse bu durum daha da önemli hale gelir.

Koku sadece hayvanları yemeye teşvik etmek için değil, aynı zamanda yem tüketilirken de kritik öneme sahiptir. Bunun nedeni, hayvanların retro nazal koku alma sistemi nedeniyle çiğneme sırasında kokuyu ikinci kez hissetmeleridir.

Hayvan yemlerine aroma eklemek, yemin kokusunun teşvik edici olmasının yanında yem tüketiminin optimize edilmesine veya standartlaştırılmasına da yardımcı olur.

Daha iyi hayvan performansı

Yem aroma kullanımı; kilo alımını teşvik ettiği ve süt üretimini artırarak genel performansı iyileştirdiğini göstermiştir. Bunun nedeni, hayvanlar istenen tada ve aromaya sahip yem tükettiklerinde, daha iştahlı yeme olasılıklarının daha yüksek olması ve bunun da gelişmiş büyüme ve üretkenliğe yol açmasıdır.

Azaltılmış yem israfı

Hayvanlar beslenme alışkanlıklarında seçici olma eğilimindedir ve iştah açıcı olmadığını düşündükleri yemleri yemeyi reddedebilirler. Bu, yem israfına ve üretkenliğin azalmasına yol açabilir. Hayvan yemi aromaları, yemi hayvanlar için daha çekici hale getirerek yem israfını azaltmaya yardımcı olur ve böylece yemin daha iyi tüketilmesini ve değerlendirilmesini teşvik eder.

Esneklik

Beslenme uzmanları ve rasyon yapanlar için; lezzet takviyesi, yemin koku algısını standartlaştırmaya, yeni hammaddelerin eklenmesinden kaynaklanan olumsuzlukları maskelemeye ve lezzetli olanların kokusunu taklit etmeye olanak tanır. Farklı üretim aşamalarında aynı yem kokusunun korunması, hayvanın yem alımını etkileyebilecek yemdeki değişiklikleri farketme yeteneğini azaltır.

Refah

Koku alma duyusu, duyguların ve anıların uyarılmasıyla ilişkilendirilir ve duygusal tanımayla en çok ilişkilendirilen duyudur. Hayvanlar uzun vadede kokladıkları şeylerin %35’ini hatırlama eğilimindedir, tattıkları şeylerin %15’ini veya gördükleri şeylerin sadece %5’ini hatırlarlar. Olumlu duygusal tanıma, haz ve refaha dönüşebilir.

Azaltılmış stres

Stres, hayvan sağlığı ve verimliliği üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. Yem aroması, hayvanları sakinleştirmeye ve kaygı seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilecek olumlu bir duyusal deneyim sağlayarak stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Bu, hayvanların nakliye sırasında veya yeni yem bileşenleri tanıtılırken olduğu gibi stresli koşullara maruz kaldığı durumlarda özellikle önemlidir.

Pazarlama

Yemlere hoş ve ayırt edilebilir bir koku sağlamak, hayvan yemlerini rakiplerinden öne çıkarmanın basit ama etkili bir yoludur. Aromalı yem, aromasız yemle karşılaştırıldığında daha iyi bir kalite algısına sahiptir.

Marka tanınırlığı

Aromalar marka tanınırlığında da etkin bir rol oynar. Özellikle yemin bayilere gelişi sırasında markayı hatırlatır şekilde kokması markanın tanınmasına yardımcı olur. Bu durum yetiştiricinin kalite algısı ve standardizasyon beklentisini karşılamada bayilerde yemler arasında tercih nedeni de olabilmektedir.

Ticari hayvan yemlerinde aromaların teknik kullanımları

Aromalar, hassas hayvanlarda, özellikle genç hayvanlarda yem alımını artırmayı amaçlayan bir dizi çeşitli bileşiktir. Buzağılar ve diğer genç geviş getirenler için diyetlerde ve süt ikamelerinde

Yemi üreticinin bakış açısından ele aldığımızda, ticari bir operasyonu yürütmenin bir parçası olarak duyusal durumları da ele almak gerekir. Bu iş durumu dağıtıcının deposunda da devam eder ve hayvanın yemle ilk karşılaşmasından önce yemin pazarlanması için kritik öneme sahiptir. Hassas hayvanlar için yemler söz konusu olduğunda kalite terimini ne kadar vurgulasak da, bu belirsiz özellik, her türlü çaba gösterildiğinde bile çoğu zaman yeterli olmaz. Ayrıca, yem üreticileri yemi insanlara sattıkları gerçeğini kabul etmek zorundadır ve bu nedenle güçlü bir aromaya sahip aromalar pazarlama ve marka kimliğinde etkin bir rol oynayabilmektedir.

Türler

Aroma maddeleri vanilin, portakal-turunç gibi meyve özleri ve kimyasal ürünler gibi yapay olabilir. Bu malzemelerin çoğu, serbest akışlı konsantrelerde bulunan kuru toz formunda sağlanır ve önceden karıştırılıp diğer eser bileşenlerle yeme eklenebilir veya yem formülasyonlarına uygulanmak üzere tasarlanmış bir ölçüm cihazı vasıtasıyla eklenebilir.

Buzağıların yem lezzetleri ve performansı

Katı yem alımı, buzağının pre-ruminant durumdan işlevsel bir ruminant duruma geçişi için hayati öneme sahiptir. Başlangıç yemine erken başlanması, optimum rumen gelişimine ulaşmak ve sütten kesme süresini ve maliyetlerini azaltmak için anahtardır. Yapılan çalışmalarda, vanilya aromalı buzağı yemi verilen buzağılar, sütten kesme sırasında daha fazla ağırlığa sahip olmuştur. Dahası, sütten kesme öncesi ortalama günlük kazançlar, aromasız başlangıç yemi verilen buzağılara kıyasla önemli ölçüde artmıştır. Buzağı yemi tüketimi de daha yüksektir. Bu şekilde buzağılar daha erken yaşta sütten kesme kriterlerini karşılayabilmektedir.

Süt sığırları için yem aromaları

İnekler çok sayıda tat tomurcuğuna sahiptir. Bu nedenle yem aromalarının kullanımı yem alımını ve dolayısıyla hayvan performansını artırmanın iyi bir yoludur. Süt ineklerinin rasyonlarının tadı veya lezzetindeki değişikliklere karşı çok hassas oldukları iyi bilinmektedir. Kötü kokular veya acı tatlar düşük yem alımına yol açabilir, bu da süt verimini ve çiftlik performansını etkileyecektir. Çalışmalar, süt inekleri gibi geviş getirenlerin vanilya aroması ve portakal-turunç aromasına karşı bir tercihe sahip olduğunu göstermiştir. Karma yemlere veya toplam karışık rasyonlara aromaların homojen bir algı sağlayacak ve hammaddelerdeki olası değişiklikleri, tatsız yan ürünleri ve vitaminlerin veya minerallerin kötü kokularını maskeleyecektir.

Doğum öncesi ineklerde, genellikle Diyet Katyon-Anyon Farkını (DCAD) ayarlamak ve bunu 200 ml eşdeğer/kg yemlik optimum seviyede tutmak için anyonik tuzlar (Klor, Kükürt ve Fosfor) eklenir. Bu tür tuzların kullanımı, kan pH’ını düşürme ve kan kalsiyumunun kullanılabilirliğini artırma etkileri nedeniyle birçok durumda süt humması vakalarının %26’dan sadece %4’e düşmesine neden olmuştur. Ne yazık ki, anyonik tuzların kullanımı genellikle yem tüketimini azaltır ve bunun sonucunda yem alımında azalma olur. Yem aromalarının diyete dahil edilmesi, bu durumda, anyonik tuzların işlevini korurken ve süt humması vakalarını hafifletirken alım sorununu önleyecektir.

Sığır eti için yem aromaları

Besi yeri üretim sistemlerinin ilk aşaması oldukça kritiktir. Yeni gelen besi sığırları taşıma sonucunda çok fazla stres yaşarlar. Bunun üstüne, yeni bir besin kaynağıyla (kaba yem/konsantre yem) tanıştırılırlar. Bu durum genellikle düşük yem alımına ve daha yüksek hastalık insidansına yol açar. Kuru madde alımını ve besin maddelerini artırma stratejileri, besi yeri performansını artırmada önemli bir rol oynayabilir. Diyete aroma eklemek, sorunu ele almak için önerilen stratejilerden biridir. Yemin geviş getiren hayvanın ağzında uzun süre kalması, tatlandırıcı maddelerin çözünürlüğünü kesinlikle artıracaktır; bu da, ağızlarındaki yem tadı üzerindeki etkisini daha da artıracak ve dolayısıyla yem tüketimini ve hayvan performansını iyileştirecektir.

Küçükbaş hayvanlar için yem aromaları

Küçükbaş hayvanlar özellikle yemin aromasına göre yemde seçicidirler. Ayçiçek küspesi gibi küçükbaş hayvanlar için daha az çekiciliğe sahip yem hammaddelerin yedirilmesi için kullanılabilir. Koyun ve keçiler yemde toz ya da tozlaşmış yemleri diri olanlardan seçme eğilimindedirler. Yemliğin altında daha çok toz kısmı kalabilmektedir. Aromalar koyunlarda yemlik altında kalan kısımların daha etkin yedirilebilmesinde rol alarak israfın önlenmesi ve verimliliğin artırılmasında rol alabilmektedir.

Ruminant besleme sektöründe hangi hayvan yemi aromaları en iyi sonucu verir?

Hayvanbesleme.com yem aromaları, yemlere istenen ve çekici bir koku vermek için tasarlanmış özel bir yem katkı maddesi türüdür. Birincil işlevleri, yem karışımında bulunabilecek istenmeyen veya hoş olmayan kokuları gizlemektir. Bu dikkatlice formüle edilmiş aromalar, hayvanları yalnızca normal yemlerini değil, aynı zamanda tedaviler, besin takviyeleri, farmakolojik ürünler gibi çeşitli maddeleri de kolayca tüketmeye teşvik etmeyi stratejik olarak hedefler.

Sığırcılık sektöründe en iyi sonucu veren yem aromalarından bazıları şunlardır:

Vanilya Aroması : Geviş getirenler için  daha çekici hale getirebilen hafif ve hoş bir aroma sağlar.

Portakal-Turunç :  Geviş getirenler için narenciye nitelikte olan aroma katarak yemi daha çekici hale getirebilen hafif ve hoş bir aroma sağlar.

Hayvanbesleme.com olarak yem piyasasında kendini kanıtlamış yem aromaları tedariği ile siz değerli müşterilerimize yardımcı olmaktan mutluluk duyuyoruz.

YEM AROMASI TEDARİĞİ İÇİN 0 531 949 13 73

Makaleyi Paylaş :

Hayvanbesleme.com

M.Celalettin Uysal

Veteriner Hekim & Blog Yazarı

Yem Hammaddeleri (Arpa, Mısır, Soya Küspesi, DDGS, Kepek,  ATK (Ayçiçek Küspesi), PTK (Pamuk Tohumu Küspesi), Çiğit (Pamuk Tohumu)ve Yem Katkıları Tedariği
0 531 949 13 73
celalettin@hayvanbesleme.com

Hayvanbesleme.com

Yem Hammaddeleri ve Yem Katkılarında Güvenilir, Doğru Tedarik

Edit Template

AREL Vital Tarım Kimya San. ve Tic. Ltd. Şti.

Hayvanbesleme.com – Yem Hammaddeleri ve Yem Katkıları Tedariği

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız

Sohbeti Başlat
Hammadde talepleriniz için...
Merhaba,
Hammadde talepleriniz için size yardımcı olabilirim.